Tuesday, November 24, 2009

PENGAT PISANG

Assalamualaikum....daku posted this post nun jauh dr negeri jelapang padi....emmm, sudah lama daku tdak berkongsi resepi di blogku ini...kali ini, daku ingin kongsi resepi pencuci mulut....iaitu PENGAT PISANG....dulu2 kala, nenda daku sering membuatnya untuk ku, tp kni setelah beliau tidak lagi bergelumang dengan acara memasak di dapur atas faktor umur yg dah lanjut,daku berpeluang lg merasainya...tetibe rase nk makan pulak...resepi ini sonang jo...kalian pn msti pejam mata boleh buat tp daku x pernah cuba buat lg...jdk, daku bercadang untuk membuatnya sendiri sekembalinya ke tempat asal...


BAHAN-BAHANNYA
sikat pisang nipah (buang kulit dan potong kecil)
1 biji kelapa (ambil santan secukupnya)
100 gm gula melaka
50 gm biji sagu
50 gm bubur caca
Secubit garam
sehelai daun pandan

CARA MENYEDIAKAN:

1.Satukan santan dan daun pandan. Renehkan di atas api yang
kecil dan kacau selalu.
2.Kemudian masukkan biji sagu dan bubur caca ke dalam santan tadi.
3.Masukkan pisang, gula dan garam.
4.Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak hingga mendidih.

4 comments:

  1. ceh cjp je lebat.. dr dulu bg resepi, tp bkn nk masak tuk aku..
    cubelah masak! amek gambo ke bg aku tgk (wpon mak ko yg msak haha)
    ni tak ces

    ReplyDelete
  2. yum yum, mnyelerakan!

    btol ckpo fatin, ko bwt la dyh tuk ktrg =)

    ReplyDelete
  3. hahahahaa...sganlah nk amek2 gmbo...aku bkn hias2 pn mskn 2...nk rse? Allahuakbar... xckp keberanian lg lah...

    ReplyDelete
  4. weh dayah mmg gitu...
    mane nak bg rase die msk...
    die simpan special tuk calon bakal suami n bakal mertua.... kehkehkeh... naseb baik aku tak mkn pengat pisang klu tak aku suh die msk....

    ReplyDelete